вторник, 29 септември 2009 г.

История на Тай-йога- масажа


Тайландския масаж е част от традиционната тайландска медицина, която включва: медицина (лечение чрез билки, инхалации, мехлеми), пасивна йога, диети, практикуване на Будизъм (будистки медитации).
Корените на Тайландската медицина идват от Индия от преди 2500 години. За легендарния откривател на това лечебно изкуство се смята доктор от северна Индия - Живака Кумара Бача (може да се срещне и под името Шиваго Кумарабач и др.). Той е живял по времето на Буда Шакямуни и е бил личен лекар на крал Бимбисара.

По-късно индийски мисионери, будистки монаси и аюрведа лечители пренесли тази система на лечение в Тайланд. Първоначално тя се практикувала от монасите в манастирите, тъй като много от познанията за нея били в Будистките текстове Виная. Така била съхранена и развивана години наред. До 1762г. всички документи и описания за тайландската медицина били картотекирани в националния архив в столицата Аютая. Но през 1765г. Бирма напада Тайланд и войниците унищожават, важни исторически и културни паметници, както и голяма част от сведенията за тайландската медицина. По-късно през 1824-1851 Крал Рама III изиграл много важна роля за запазването на тайландската култура. Били намерени фрагменти описващи потока на енергийните линии (sen). С такива фрагменти били изписани стените на Wat Phra Chetuphon познат като Wat Pho - кралският дворец в Банкок, което не било просто дворец а публичен културен център. Там хората са имали възможност да се обучават, да получават здравословни грижи, провеждали са се различни културни събития. Една от най- известните статуя на Буда се намира там. Днес Wat Pho е един от най- старите храмове в Банкок, и едно от най- големите училища на юг по Тай-масаж.
С годините се обособяват два стила- северен и южен. Северният е малко по агресивен с повече стречинг техники, докато южният набляга повече на терапевтичните точки и енергийни линии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар